01 de febrer 2019

Recordant a n'en Joan Martí

 

Voldríem parlar d’en Joan, però segur que ell s’enfadaria. Ja sabeu que no li agradava gens el protagonisme.

Per això en aquest acte de comiat, els seus companys de despatx  hem volgut posar-hi dues petites pinzellades que ens el recordin, amb dues coses que l’apassionaven. La música i la literatura.

Hem triat per començar i per acabar, dues peces de Bach. Un músic que l’extasiava. I volgudament hem triat dues versions simfòniques, perquè en cap cas ell permetria que el recordéssim amb un música trista i intimista.

Segur que ell n’hauria triat alguna de millor, però tampoc ens hagués dit que se’ns nota que no hi entenem massa. En això en Joan era molt respectuós.

Parlar de literatura amb en Joan també era difícil. Per molt que a molts ens agradés llegir, ell jugava una altre lliga. Autors russos, francesos, i sobre tot, els clàssics.

Cap altre advocat d’aquest país era capaç de fer com ell: esperar-se llarga estona a començar un judici, assegut en una racó en una sala plena de gent, llegint Plató Aristòtil o Lucreci.

No endebades un  dia que algú va preguntar a un agent judicial si havia vist entrar  l’advocat Joan Martí,  va respondre-li: “se refiere a ese abogado que lee libros raros?”.

Amb ajuda d’uns i altres hem triat un text que no parla d’en Joan, però que és com si ens parles en Joan. Com si ens parles avui, o com ens havia parlat tantes vegades.

Que no importa que la vida sigui breu o llarga; el que importa és si la vida que has viscut ha estat buida o plena.  

El text és de Sèneca, escrit l’any 50 d.C.,  i forma part del llibre “De la brevetat de la vida”.  N’hem escollit aquest breu paràgraf.